Een seniorenwoning voor jongeren? Bouw levensbestendig!

notariswoning

Een seniorenwoning laten bouwen? Misschien ben je net dertig en denk je daar helemaal niet over na. Je bent druk met je werk en denkt erover om een gezin te stichten. En je wilt ergens wonen, het liefst in een eigen huis. Zeker geen seniorenwoning! Maar hoe zit dat over dertig jaar, als je in de zestig bent en de kinderen allang de deur uit zijn? Wil je dan noodgedwongen moeten verhuizen omdat het traplopen niet meer gaat? Weg van het plekje dat jij nu uitgezocht hebt? Nee toch? Daarom is het bouwen van een levensloopbestendige woning helemaal geen slecht idee, zelfs niet als je nog jong bent.

De voordelen van levensloopbestendig bouwen

Een seniorenwoning en een levensloopbestendige woning zijn eigenlijk twee termen die hetzelfde aangeven: een woning waar je goed in kunt wonen op het moment dat je geconfronteerd wordt met ziekte of ouderdomskwaaltjes. Een belangrijke eigenschap van deze woningen is dat een grote slaapkamer en een badkamer zich op de benedenverdieping bevinden: zo hoef je op je oude dag minder trappen op- en af te lopen. Kamers boven kunnen als logeerkamer worden ingericht. Bovendien heeft een seniorenwoning ruime gangen. Niet elke levensloopbestendige woning ís een seniorenwoning: sommigen zijn zo gebouwd dat ze eenvoudig kunnen worden aangepast tot seniorenwoning.

Kosten besparen met het oog op de toekomst

Bij het laten bouwen van een woning alvast voorsorteren op een eventuele verbouwing later is op termijn een goede besparing op de kosten. Want kosten, die zul je toch moeten maken bij het bouwen van een huis. Hoeveel de huis bouwen kosten daadwerkelijk zullen zijn, is afhankelijk van veel verschillende factoren: natuurlijk van het huis wat je wilt kopen, maar ook van de materialen die nodig zijn, de vergunningen, de tijd die de bouw zal duren. Het bouwen van een huis vergt de nodige planning, wanneer deze levensloopbestendig hoef je het maar één keer te doen.